tina 2

Addisons sjukdom

Yagah är sjuk och kommer aldrig bli frisk. Hon kommer aldrig gå på prov, tävla lydnad eller ställas ut igen. Och hon kommer heller aldrig få några valpar. Och det värsta av allt är att hennes tid hos mej kanske blir kortare än vi hoppats. Yagah diagnostiserades vid 11 månader ålder av Addisons sjukdom vilket innebär att hennes binjurar tappat förmågan att bilda kortisol, hon måste därför stå på medicinering resten av livet. Hennes päls ser också annorlunda ut pga detta. Livet blir inte alltid som man tänkt sig och jag har mist en jaktkompis, tävlingskamrat och provhund. Men jag har en fantastisk hund kvar i livet och det är så vi väljer att se det. Yagah mår bra på sina mediciner och följer med på allt som de andra hundarna gör. Vi ser på Yagah som en frisk hund med vissa begränsningar och det är också så vi vill att andra ska se på henne. Hon kommer få göra allt hon vill, orkar och kan. Vi har varit ledsna men nu skapar vi nya drömmar och ser till att den tid vi får tillsammans blir fantastisk.

Om Addisons sjukdom hos hund
Addisons sjukdom – Hormonell ämnesomsättnings sjukdom
Addisons sjukdom är en så kallad autoimmun sjukdom, vilket innebär att det egna immunförsvaret angriper delar av kroppens egen vävnad. Hundar har två binjurar som producerar olika sorters hormoner. Binjurarna sitter i buken bredvid aorta, alldeles framför njurarna. Addisons sjukdom är en hormonell ämnesomsättningssjukdom. Addisons sjukdom beror på underproduktion av (stress)hormonet kortisol i just binjurarna. Kortisol är ett slags kortison och ett livsviktigt hormon i kroppen.
Hypoadrenocorticism är ett samlingsnamn för alla sjukdomstillstånd som uppstår vid nersatt produktion av binjurebarkshormon. Addisons sjukdom är en av de sjukdomar som innebär att binjurebarken bildar för litet av hormonet kortison.

Inkubationstid:
Sjukdomen debuterar oftast vid 4-5 års ålder. 

Symtom:
Symtomen kan vara ospecifika som nedstämdhet, slöhet, svaghet och uttorkning. Få ont i leder och muskler, tappar aptiten och går ner i vikt, blir sugen på salt, blir yr när hunden reser sig. Obehandlad addisons sjukdom leder till döden. 
En hund med Addisons sjukdom kan få en så kallad Addison-kris – det innebär att hunden blir akut sjuk och orsaken är att blodcirkulationen i kroppen sviktar. Återflödet av blod till hjärtat är alltför litet och hjärtat slår långsammare. Anledningen till detta är att det är en störd elektrolytbalans med förhöjda kaliumvärden. En mycket låg blodsockerhalt gör att hunden kan få kramper och hunden behöver snabb veterinärvård därför att det finns risk att hunden dör i detta stadium. 
I en del fall kan hunden även sakna aldosteron, vilket är ett hormon som påverkar elektrolytbalansen. Bristen på aldosteron är orsaken till hyperkalemin.

Orsakat av:
Orsaken till Addisons sjukdom är att kroppens eget immunförsvar angriper binjurarna och det område där hormonerna bildas.